Reiseinformasjon
Vi i Brakar hjelper deg gjerne med alt som har med våre tjenester å gjøre. Trenger du hjelp med kjøp av billett, med å finne ut når bussen din går, eller har du kanskje glemt igjen noe på bussen? Ta kontakt med oss, så skal vi gjøre det vi kan for å bistå deg.
Dette kan du ta med om bord
Bagasje tas med gratis hvis det er plass, og skal plasseres slik at den ikke er i veien for andre, f.eks i bagasjehylle, på fang, under setet eller i bussens bagasjerom. Bagasje må ikke plasseres i midtgangen som er nødutgang. Sjåførene har ansvar for sikkerheten om bord i bussen, og bestemmer om bagasjen skal fraktes inne i bussen, eller i bagasjerom.
Hunder, ski, barnevogn, sammenleggbar sparkesykkel o.l. tas med så langt det er plass.
Sykkel tas med hvis det er plass og billett regnes etter barnepris. Sjåførene har ansvar for sikkerheten om bord i bussen, og bestemmer om sykkelen skal fraktes inne i bussen, eller i bagasjerom.
Mat og drikke: Du kan spise mat som boller, kjeks, eple eller lignende om bord i bussen, men iskrem, hamburger, pizza, kebab eller lignende ønsker vi ikke av hensyn til medpassasjerer. Drikke med lokk eller kork er også greit. Husk å bruke søppelbøtter til eventuelt avfall.
Trafikkmeldinger
Kundesenter
Priser og billetter
Hittegods
Reiser med andre kollektivselskaper
Reiser med linje 200 Hønefoss-Oslo
Tilgjengelig for alle
Ofte stilte spørsmål
Hvor kan jeg sjekke når bussen går?
Busstider kan sjekkes forskjellige steder: Bruk reiseplanleggeren vår på forsiden, appen Brakar Reise eller appen Entur.
Du kan sjekke rutetabeller på nettsiden eller oppslag på holdeplass.
Vi har også en sanntidsfunksjon som viser når bussen faktisk går, både i appen Brakar Reise og Brakar Billett, samt på forsiden på brakar.no.
Hvorfor er bussen forsinket og har jeg krav på refusjon ved forsinkelse?
Det kan være mange årsaker til forsinkelser, deriblant mye trafikk, ulykker eller utfordrende føreforhold.
Fra startholdeplassen definerer vi en buss som forsinket tre minutter etter oppsatt avgangstid. Underveis i ruten bør reisende godta forsinkelser på 1-5 minutter, og særlig morgen og ettermiddag da det som oftest er mer trafikk på veiene.
Vi overvåker til enhver tid punktligheten i rutenettet vårt, men ta gjerne kontakt på kundesenter@brakar.no dersom du opplever gjentakende forsinkelser over fem minutter på din rute.
Du kan sjekke hvor bussen din er ved å bruke sanntidsfunksjonen i appen Brakar Billett eller Brakar Reise – eller i reiseplanleggeren på forsiden.
Er bussen mer enn 20 minutter forsinket kan du ha rett på refusjon til alternativ transport. Les mer om reisegarantien vår her.
Hvorfor endres ikke rutetidene i rushtiden?
Forsinkelsene i rushtiden varierer fra dag til dag. Mandagstrafikken kan være travel og føre til store forsinkelser, mens trafikken flyter lettere på torsdager. Flere dager i uken, da spesielt i sommerhalvåret, må bussen stå og vente på bussholdeplasser langs ruten for ikke å kjøre før tiden. Ved å justere rutetidene kan altså bussene bli noe mer punktlige, men reisetiden kortes ikke ned og bussene kan risikere å stå i ro og vente mer.
En annen årsak til at rutene går med faste intervaller dagen gjennom, er at det er enkelt å huske for våre reisende. Dersom rutetidene varierer i løpet av dagen, får passasjerene flere ulike tider å forholde seg til, og de blir mer avhengige av rutetabellene.
Kostnadene ved en eventuell justering av rutene er også en utfordring. Det vil være dyrt å justere samtlige av våre ruter med rundt fem minutter i rushtiden. Dette er penger fylkespolitikerne må bevilge. I tillegg vil gevinsten være liten for de reisende, da de ikke får kortere reisetid og heller ikke flere bussavganger å velge mellom.
I stedet for å justere rutetidene i rushet, ønsker vi at fylkestinget skal bruke pengene på framkommelighetstiltak som utbygging av kollektivfelt og bussprioritering i lyskryss.
I tillegg vil vi se på mulighetene for å sette inn flere bussavganger på rutene hvor det oppstår størst forsinkelser i rushtiden. Samtidig gjør sanntidssystemet det mer forutsigbart å reise med buss, da du som passasjer kan se nøyaktig når bussen kommer via mobilene allerede før du drar hjemmefra.
Hvorfor venter ikke bussene på hverandre?
Bussene kan vente i inntil fem minutter på andre transportmidler. Årsaken til at de ikke kan vente lenger, er at om det er en trafikkulykke eller annet som hindrer en buss, så skal ikke de som står langs veien og venter på neste buss bli skadelidende. Derfor venter buss nummer to i opptil fem minutter før den kjører.
Jeg stod på holdeplassen men bussen bare kjørte forbi
Enten så stoppet den ikke fordi du ikke ga tydelig signal til bussen ved å rekke ut hånden, eller fordi bussen var full.
Dersom du mener dette ikke var tilfellet, så send oss en melding på kundesenter@brakar.no og skriv hvilken holdeplass, linje og avgang det gjaldt, så vil vi undersøke hva som kan ha skjedd.
Kan jeg ta med rullestol eller scooter inn på bussen?
Du kan ha med rullestol, men ikke scooter.
Rullestolbrukerere reiser gratis, men merk at det er vektbegresning på rullestolen. I busser med heis er det max 350 kg, og i busser med rampe 300 kg. Rullestolen kan ikke være mer enn 130 cm lang og 75 cm bred.
Scooter kan ikke tas med, da disse er vanskelige å sikre om bord på bussen
Kan man ta med sykkel, sparkesykkel barnevogn, hund og baggasje om bord?
Ja, så lenge det er plass til dette i bussen så kan du det. Det er sjåføren som bestemmer.
Sykkel koster barnebillett, mens sparkesykkel kan tas med gratis så lenge den er slått sammen.
Hund er alltid velkommen på våre busser. De reiser gratis. Bare pass på at hunden sitter på gulvet eller er i et bur om du skal ha den på fanget.
Bagasje tas med gratis hvis det er plass, og skal plasseres slik at den ikke er i veien for andre, f.eks i bagasjehylle, på fang, under setet eller i bussens bagasjerom. Bagasje må ikke plasseres i midtgangen som er nødutgang. Sjåførene har ansvar for sikkerheten om bord i bussen, og bestemmer om bagasjen skal fraktes inne i bussen, eller i bagasjerom.
Kan jeg sende brev eller pakke med bussen?
Ja det kan du så lenge det ikke er bussbytte på ruten pakken skal sendes. Se mer informasjon om sending av pakke med bussen.
Er det barneseter om bord i bussene?
Alle busser med monterte setebelter (ikke bybusser), skal ha minst ett trepunkts barnesete tilgjengelig for bruk. Her er det førstemann til mølla, så om barnet ditt er avhengig av bilsete, anbefaler vi å ta med dette selv.
Må man bruke setebelte i bussen, og hvorfor har ikke alle busser setebelte?
I busser der det er montert setebelter er det påbudt å bruke belte. Enkelte busser, som bybusser for eksempel, har ikke krav om monterte setebelter. De kan heller ikke kjøre over 70 km/t.