Skip to main content

Trenger alles hjelp for å hindre trengsel på skolebussen

Viken fylkeskommune og Brakar ber alle innbyggere innstendig om å være med på et krafttak for å minske smittefaren og trykket på skolebussene.

Alle barn og unge med lang og utrygg skolevei skal få plass på bussen, men vi ber de som ikke har krav på skoleskyss eller har gyldig billett om å finne alternative former for å komme seg til skolen.

– Vi gjør alt vi kan, men jeg kan ikke få understreket sterkt nok at dette er en utfordring vi ikke klarer å løse alene. Vi er helt avhengige av at vi alle hjelper hverandre. Bussen har ikke blitt gratis, og du må fortsatt ha gyldig billett om bord selv om du ikke går på bussen foran hos sjåføren. Vi oppfordrer alle som kan til å finne andre måter å reise på. Vi må rett og slett oppfordre færre til å reise, sier fylkesrådsleder Tonje Brenna.

Sykle og gå

Vi oppfordrer til å bruke sykkel eller gå hvis det er mulig. Hvis det går flere busser fra samme holdeplass, er det lurt å møte opp i god tid og bidra til at man sprer seg på flere busser. Kanskje betyr det at du må gå hjemmefra fem minutter tidligere om morgenen.

I tillegg ber vi om at alle som reiser følger Helsedirektoratets anbefalinger om smittevern. I Viken anbefales det nå blant annet å benytte alle sitteplasser i kjøreretning. Det er bedre å sitte skulder mot skulder med munnbind på, enn å stå i midtgangen ansikt-til-ansikt. Bruk munnbind når du ikke kan holde anbefalt avstand til andre. Husk å kjøpe billett på forhånd, du kan ikke bruke kontanter om bord. Ikke gå om bord hvis du ser at det er trangt om plassen, og ikke reis kollektivt hvis du er syk eller på vei til eller fra testing for Covid-19.

Flere tiltak

Brakar og de andre kollektivselskapene har sammen med Viken fylkeskommune innført en rekke tiltak for å bedre situasjonen:

  • Det er satt inn ekstra kapasitet, med flere busser og sjåfører nå etter påske
  • Vi har økt antall vektere for å sjekke billett ved ombordstigning slik at kunder uten billett ikke bidrar til å fylle opp bussene.
  • Fylkeskommunen skal dele ut munnbind til elevene på videregående skoler, for bruk både på skolen og på skoleskyssen.
  • Renholdet på busser trappes opp og informasjon om reiseråd økes.

Viken fylkeskommune gjør også oppmerksom på at i henhold til gjeldende smittevernveileder kan elever fra flere ulike klasser og skoler sitte sammen på bussen.