Skip to main content

Til høsten starter vi med selvkjørende buss i Drammen! Bussen, som skal gå i fast rute mellom Drammen park og CC, etableres som linje 1.

Prøveprosjektet er et samarbeid mellom Brakar, Applied Autonomy, Vy og Drammen kommune, og finansieres av Brakar med støtte fra Buskerudbyen.

Siden høsten 2018 har Brakar driftet selvkjørende buss som en del av kollektivtilbudet på Kongsberg. Etter å ha oppnådd flere viktige milepæler der, skal prosjektet nå utvides til Drammen.

Drammen som et storbyområde gir muligheter både for å teste ut samspillet for selvkjørende buss i et mer komplekst trafikkbilde, og for å få et tydelig fokus på fremtidens mobilitetsløsninger.

Fra Drammen park til CC

Den selvkjørende bussen skal kjøre fra Drammen park via Bragernes torg, gjennom gågaten i sentrum og bort til kjøpesenteret CC, en rute på ca. 1,6 km. Det blir fire holdeplasser langs ruten: Drammen park, Bragernes torg, Erik Børresens allé og CC.

Bussen skal komplementere de andre busstilbudene i byen og bidra til at kollektivtilbudet blir mer tilgjengelig. Med denne bussen kommer vi tettere på bylivet, og kan knytte CC til sentrum. På kollektivknutepunktet Bragernes torg blir det enkelt med overgang til / fra andre busser.

Én buss vil kjøre frem og tilbake på denne traséen i så tett frekvens som mulig mellom kl. 11 og 17 på hverdager, og kl. 10 og 15 på lørdager. Det er sitteplass til seks passasjerer på bussen, og det er lagt til rette for rullestolbrukere med rullestolrampe. Periodebilletter og ungdomsbilletter er selvsagt også gyldig på den selvkjørende bussen.

Sikkerhet i høysetet

Bussen programmeres til å følge en angitt rute, og er utstyrt med en rekke sensorer der det brukes både radar- og laserteknologi. Hele området rundt bussen blir løpende skannet. Hvis en gående, en syklist, en ball eller et annet kjøretøy kommer for nært, vil bussen stanse.

Farten på den selvkjørende bussen er lav, maks 16 km i timen til å begynne med. Denne kan økes etter hvert, slik det er gjort i Kongsberg, hvor toppfart nå er 25 km/t.

Som på Kongsberg vil bussen i Drammen kjøres med en vert ombord, som vil kunne overstyre bussen dersom den ikke kan håndtere en viss situasjon. Verten vil også kunne bistå passasjerene og informere om bussens funksjonalitet.

Oppstart i august

Bussen er allerede å se i sentrumsgatene i Drammen, da den gjennom sommeren skal programmeres til å kjøre den planlagte ruten.

Oppstart vil skje på Elvefestivalen, med første kjøring med passasjerer fredag 20. august.

[siteorigin_widget class=»SiteOrigin_Widget_Image_Widget»][/siteorigin_widget]