Skip to main content

Brakar kommer nå med sine første elbusser utenfor Drammen. Ti splitter nye elbusser settes inn på faste ruter i Hallingdal.

Åtte av de ti nye elbussene vil ha base i Ål, mens de to andre vil ha utgangspunkt i Hemsedal. Bussene settes primært inn på linje 330 Gol-Geilo og 360 Gol-Hemsedal, men skal også kjøre noe på skolebusslinjene 331 og 336.

Fylkesråd for samferdsel i Viken, Olav Skinnes, er svært fornøyd med at elbussene har ankommet distriktene, og at man nå kan reise miljøvennlig i Hallingdal. – Dette er et glimrende bevis på at den elektriske revolusjonen også skjer på bygda, og det er gøy at hallingene er først i løypa i distrikts-Norge, sier Skinnes.

I utgangspunktet skal bussene lade på natten og kun ved behov på dagtid. Lading vil foregå på depotene i Ål og Hemsedal, og vil ikke påvirke avgangstidene. Bussene skal kjøre akkurat som før.

Den beste miljøopsjonen

Det er i forbindelse med den nye kontraktsperioden i Hallingdal og Hemsedal som startet 1. juli i år, at de nye miljøvennlige bussene har kommet på plass. I den nye kontrakten ba Brakar om mer miljøvennlige busser, og elbusser ble valgt både fordi de var den desidert beste miljøopsjonen, men også den mest kostnadseffektive.

­– Dette teknologiskiftet vil gi oss gode klimagevinster i distriktskjøringen. Med stadig flere elbusser tilgjengelig utvikles markedet, og dette vil vi kunne dra nytte av i det forestående Kongsberg-anbudet vårt, sier administrerende direktør Terje Sundfjord i Brakar.

– Dette er i tillegg et godt bidrag på veien til Vikens mål om utslippsfri kollektivtrafikk innen 2028, tilføyer en strålende fornøyd Sundfjord.

Totalt 38 elbusser

I tillegg til å være de første av Brakars elbusser som kjører utenfor Drammen/Lier, er disse også de første elektriske bussene i landet som har såkalt normalgulv, og som kjører i fast rute – det vil si gulv som ligger opp fra en trappeinngang.

Med dette nye tilfanget har Brakar nå totalt 38 elektriske busser som kjører i fast rute.