Skip to main content

Mandag 20. juli åpner Brakar igjen fordørene på alle busslinjer i Drammen, Hallingdal og Hemsedal. De øvrige kommunene hvor Brakar har ansvar for kollektivtilbudet vil åpne dørene igjen 3. august.

-Avgjørelse om å åpne dørene har Brakar tatt i samarbeid med Vy Buss som har hatt en omfattende prosess med sine sjåfører og helsepersonell for å sikre at det ikke gjøres noe som kan medføre økt smitterisiko, sier Terje Sundfjord, adm. direktør i Brakar.

Konsekvenser for de reisende
Dette betyr at alle kunder igjen skal vise billett ved ombordstigning. Det er viktig å merke seg at det ennå ikke vil være mulig å betale med kontanter. Betalingsmåter vil være appen Brakar Billett, den nye skrapebilletten som Brakar har laget spesielt for å ivareta de som ikke ønsker å betale med telefonen, elektronisk reisekort eller ungdomskort og vi introduserer betaling med Vipps inntil vi igjen kan ta imot kontanter. Brakar har valgt å innføre Vipps for å gi de som vanligvis betaler med kontanter et nytt betalingsalternativ. Alle disse betalingsalternativene gir kort opphold foran hos sjåføren og minst mulig kontakt.  

-Per mai hadde Brakar har tapt 30 millioner kroner i billettinntekter pga. korona, forteller Sundfjord. –Vi er derfor svært glade for at vi nå igjen kan åpne dørene og dermed sikre inntektene, og dermed busstilbudet fremover, i større grad. 

Brakar har fått en del henvendelser fra publikum som lurer på hvorfor sjåføren ikke kan beskyttes med pleksiglass. Dette ble raskt vurdert da koronatiltakene ble iverksatt i mars, men bruk av pleksiglass i bussene ble ikke godkjent av Statens vegvesen da det ga gjenskinn i glasset og forstyrret sjåføren. Bruk av pleksiglass blir derfor ansett som en fare for trafikksikkerheten og ikke mulig å benytte.

Mer om betalingsmetodene
Brakar Billett: En app du laster ned i Google Play eller App Store. Her kan du kjøpe alle Brakars billetter. Du kan velge om du vil registrere deg i appen eller være helt anonym. Mobilen vises frem ved ombordstigning.

Brakar Reisekort/Ungdomskort: Dette er et tradisjonelt elektroniske busskort hvor du kan laste ned en periodebillett eller reisepenger. Billetter og reisepenger kan kjøpes i vår nettbutikk på brakar.no, på Brakar Kundesenter i Drammen eller Mix-kiosken på Hønefoss Sentrum Stopp. Kort kan IKKE fylles på ombord i bussene.

Skrapebillett: Dette er en papirbillett hvor du skraper frem din reisedato. Billetten er en dagsbillett og du kan reise på den så lenge du vil innefor gyldig sone. Billetten vises frem ved ombordstigning. Den vil også om ikke lenge være tilgjengelig som månedsbillett. Billetten kan kjøpes på Brakars kundesenter i Drammen, Mix-kiosk på Hønefoss Sentrum Stopp eller ved å ringe 177. Vi sender billetten til deg i posten.

NYHET! Vipps. Søk opp Brakarbillett i Vipps og betal for din enkeltbillett. Her må du altså vite hva du skal betale selv. Informasjon vil henge i alle busser. Mobil med kvittering vises frem ved ombordstigning. Ved kontroll vil kontrolløren be deg vise frem betalingshistorikk i Vipps.

Smittetiltak ombord
For å verne både sjåfører og de reisende er det viktig å ikke stoppe opp hos sjåføren, kun passere. Det blir merket med tape som leder publikum inn i bussen. Billettmaskiner for validering av reisekort blir flyttet så langt unna sjåfør som mulig. Alle øvrige tiltak som å sperre av sjåfør mest mulig, vaskerutiner og liknende blir opprettholdt. 

Brakar oppfordrer alle til å fortsatt vaske hender og/eller benytte antibac både før og etter busstur, huske å hoste i armkrok/hender, ikke reise ved mistanke om sykdom og generelt vise hensyn til dine medpassasjerer, særlig ved på- og avstigning. 

Nye smittevernregler
Nye smittevernregler fra FHI som kom 5. juli tilsier nå at de reisende i buss kan sitte skulder ved skulder i kommuner som er definert som gult tiltaksnivå.  Alle kommunene i tidligere Buskerud er per nå definert som dette tiltaksnivået. Kontakt ansikt mot ansikt bør fortsatt unngås, og alle reisende bør sitte i samme retning. Vi anbefaler derfor at kunder ikke benytter seter som står mot kjøreretningen på busser hvor disse finnes, med unntak av kunder som er i familie eller som man regner som sine nærmeste.