Denne høsten får en rekke barneskoler i Buskerud besøk av Bamse Brakar for å lære om trafikksikkerhet og hvordan de skal få en tryggest mulig reise med skolebussen. Gøy og lærerrikt, synes elevene på Skotselv skole, som har fått lære om både blindsoner og bruk av setebelte.
Brakar sørger for skoleskyss for ca. 8 000 elever i løpet av et skoleår. At elevene kommer trygt fram dit de skal er noe Brakar jobber fortløpende og kontinuerlig med i samarbeid med operatøren, Vy. I forbindelse med skolestart nå i høst, reiser Brakar sammen med Vy og Trygg Trafikk rundt på en rekke skoler i Buskerud for å styrke sikkerhetsarbeidet. Målet er å gjøre barna tryggere både i og rundt bussen.
– Barna lærer jo best når de kan få se og erfare ulike situasjoner selv. Her får de opplæring på en holdeplass med en ekte skolebuss og bussjåfør. Da kan vi blant annet virkelig vise dem hva en blindsone er, og at sjåføren ikke ser dem når de går over veien rett foran bussen, sier Siv Sletten, som er ansvarlig for skolebesøksturnéen i Brakar.
Under besøket får elevene også bli med inn i bussen der de får testet ut setene og hatt på seg setebelter. De får vite hvor stoppknappene er, og får informasjon om hva de skal gjøre hvis de glemmer å trykke på den. – Vi ser at dette engasjerer elevene veldig. De synes det er gøy, og stiller masse spørsmål. Og så kan de allerede mye om trafikksikkerhet, det er flott å se, sier Sletten.
Nytt opplæringsmateriell for elevene
Brakar utarbeidet i fjor nytt opplæringsmateriell som skolene kan ta i bruk ovenfor både elever, lærere og foresatte, for å gi gode tips og råd for de minste når de begynner å ta skolebuss. Materiellet inkluderer en musikkvideo med Bamse Brakar og vennene hans, som går gjennom de viktigste reglene for skolebussreisen. På skolebesøket får elevene også hilse på Bamse Brakar, og danse Trygg skolevei-dansen sammen med ham.
Viktig holdningsskapende arbeid
I Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei, er det lagt føringer for at fylkeskommunen skal gjennomføre tiltak for at barn er sikret under skoletransport. – Barn er noen av de mest sårbare trafikantene, og vi har et ansvar for å gi dem den kunnskapen de trenger for å ferdes trygt. Denne type atferdsendrende og holdningsskapende arbeid er derfor kjempeviktig, sier Knut Andre Svensbråten, leder av Trafikksikkerhetsforum i Buskerud fylkeskommune.
Trygg Trafikk er også med på skolebesøkene, og deler ut et helt nytt hefte om trafikksikkerhet til elevene.
– Vi er mange som jobber for at barn kan ferdes trygt i trafikken. Slike skolebesøk er en fin anledning til å snakke om trafikksikkerhet. Trafikkopplæring er en del av en livslang læringsprosess, der opplæringen og vanene man får som liten bidrar til å skape voksne, ansvarlige trafikanter, sier Nina Gjervik, regionleder for Trygg Trafikk Buskerud.